Otsing sellest blogist

1. nov 2009

Tavatoitude tango




Koolivaheaja viimane päev kuldas päikesega kirju kriimulise sügislaotuse. Külm kristallkirme rohelistel rohututtidel ja tuulevaikus oletavalt õunanuppe puul sasides. Nädalajagu sai köögis täiesti tavalisi toite tehtud, väike galerii siis allpool. Ema käest sain viimase oma kasvatatud kabatšoki, küüslaugu killu ja sibula sirtsuga valmis mu suvelõpu lemmik. Lisandiks sibulaklopsile, kartulipudrule ja hautatud köögiviljasegule. Pole toitu, kuhu neid pisaraid välja ajavaid ja haigusi võitvaid kibedaid kaaslasi ei pane. Pikkpoisile lisasin värviks paprika kuubikuid ja riivisin ühe priske porgandi. Porgandi pehme pai on ka ahjus pikkpoisile alatiseks kaaslaseks, jättes puljongile mõnusalt magusa maitse. Värvilisse salatisse lisasin tomati ja paprika punasele lisaks hääd krõmpsuvat oma aia sibulõuna.Kana va kullakese, panin maitseainete ja veiniäädikaga mitu päeva tagasi marinaadi, ahjupotti lisasin ikka ja jälle sibulat, küüslauku ja porgandit. Kergelt hapukalt vürtsine kanakints jäi mahlane ja hea, i-le pani täpi riivitud peet küüslauguga ja vastupandamatu isu kurgikrõmpsu järele.


Ja mis koolivaheag see ilma pizzata on. Seekord unustasin ananassi poest osta ja nuputasin, et mis võiks seda magusat kõigile meeldivat lisandit asendada. Ja proovisin õunaga. Ja sobis väga hästi. Kui hakkliha, paprika, sibulasegu oli kergelt praetud, lisasin ka õuna pannile pehmenemise eesmärgiga.Pizzapõhjale sai seekord särtsakas adžika, mille poolikuid topse oli nüüd hea ära kasutada.Ja ka seekord jäi pizzat veidi järele, mis rändas sügavkülma näguripäevadeks ootele või kiireks kiirabiks ootamatutele külalistele.


Ja ka homme ehk paistab kullatutte kiirgav päikeseketas ja öösel jutustab salapärseid lugusid roosakriibil laotusel kümakraadide kambas kuuketas, üksildane, samas nii avali kõigile.

Kommentaare ei ole: