Otsing sellest blogist

3. nov 2009

Turgutus tõvedele


Päike paitaski jääkoorikut äsja poristel olnud loikudel ja kirjud härmatanud lehed sahisesid jalge all teistmoodi. Küünlaleegi habras võbelus igal aknal, oli mu eilseks mõttesillaks lahkunud hingedega. Ja külmavärinad märgiks, et väljas poolpaljalt ainult fliisiväel jooksmine tuleb ära lõpetada. Ajalehed ja raadioeeter kubiseb nõuannetest, kuidas end haiguste eest hoida, mida süüa ja särtsakas lauljatar näitab kirglikult ette. Esimene, mida teeme, kui külm kontidesse pugenud, kuum tee. Ja ingver on hea turgutaja, mis soojendab ka seestpoolt. Mina lõikan lihtsalt viilud tassi, sidrunit ja rohelist teed ka ja kuum vesi peale. Mesi taruvaiguga on minu igapäevane rituaal ja jõllitan pärast seda kella, et mitte 10min siis peale seda mesimagusat ampsu süüa ega juua. Aga pikka aega on soovitatud külmetuse leevenduseks ja haiguse peletamiseks kanasuppi süüa.

Paningi täna ühe kanakoiva keema, veerandi koorega sibulat sekka.Maitsestasin piprasegu, loorberi ja tipsukese kiluvürtsiga. See sisaldab hulga vägevaid vürtse ja sugugi ei pea teda ainult kilu soolamiseks kapis hoidma.Pannil õlis passeerisn 2 porgandit ja poole suurest sibulast. Seekord tuli isu klimbisupi järele. Kui puljong oli jupp aega juba keenud, tõstsin kulbitäie kaussi jahtuma. Kloppisin hiljem juurde ühe muna ja sapsutasin kotist jahu,sügavkülmast näppasin nii tilli kui peterselli rohelist. Mõne kartuli lõikasin kuubikuteks ja proovisin klimbitaigna pehmust. Veidi panin jahu juurde, aga jätsin siiski üsna pehmeks. Kui klimbid julgelt pinnal juba sulpsasid, panin ka küüslaugu killu ja keerasin pliidikuumuse välja. Kana tõstsin supist eraldi taldrikule ja paar kopsakat küüslauguküünt lõikasin saiale liha alla ja peale. Ja nii maitses väga hästi. Külmetusetõrje tundus tõhus.:)

Toiduainete nimekirjas "söö end terveks" oli spinati, sibula,paprika, vaarikate, apelsinide, õunte, ubade,kõrvitsaseemnete,oliivõli,täisteraleiva, tšilli,heade bakteritega jogurti,koorikloomade, pähklite ja lõhe kõrval ka heeringas. Nii tegingi täna niisuguse mõnusa heeringasalati. Röstisin pannil ühe musta leiva viilu ja kahe saia kuubikud, veerandi sibula ribasid. Taldrikule asetasin röstitud kuubikute peale heeringa, tiba külma kartulit, keedumuna sektorid, nii toorest kui küpsetatud sibulat vaheldumisi ja mõrkjalt mõnusaid punaseid pohlamarju. Mahedalt mõnus amps.

Ja ingveri eksootilist lõhna on köök täis. Muidugi oleksin ehk originaalsem, kui valmistaksin ingverisorbeed kalvadosinapsuga. Aga, kui magusaisu peale tuleb, pistan põske tüki šokolaadi, leevendab hästi sünget sügismasendust.

Kommentaare ei ole: