Otsing sellest blogist

12. veebr 2022

Hernesupp suitsukoodiga


 Kuigi vastlapäevani on veel paar nädalat aega, siis poest leiab juba laienenud suitsukontide, hernesupi kogude ja ka erinevat herne valikut. Mõni postitus tagasi jagasin hernesupi retsepti, mille tegin kollaste hernestega ja kasutasin köögiviljade hulgas ka unustatud kaalikat ja leem oli keedetud toore ribilihaga. Nüüd oli poes soodne suitsu seakoot. Ju oli tegemist mittestandardse tükeldusega, sest kilohind oli vaid 1.39 ja enamvähem oli ikkagi korraliku kuju ja suurusega koot, ainult mingi imelik lõige oli koodiotsas. Igal juhul tuli kohe siis mõte head hernesuppi keeta. Aga kuna mul herned otsas olid, läksin uuesti vaatama, kas on hernevalik täienenud. No rohelised herned olid küll juba riiulil, aga toode tundmatu, Kati lihvitud roheline hernes kilostes pakkides Viljandimaalt. Ja pakil on hernepudru valmistamise retsept ja soovitatud jälle 6-8 tundi hernest leotada. Ei tea, mis sellest hernest siis küll järgi jääb. Ma leotasin vaid tunni. Aga suitsukooti keema pannes, tasub enne maitsta, kas on tootele soola ka lisatud. Ja veidi tasub siiski suitsukooti keeta ka enne, kui supi valmistamisega edasi minna.

1 sea suitsutatud koot
 500 g lihvitud rohelist hernest
 pool kaalikat
 2 porgandit
 2 sibulat
2 kartulit
 õli
 5 küüslauku
 vett
 soola
 3 vürtsitera
 5 musta pipra tera
 1 loorberileht
 ürtidega piprasegu
 majoraani
 rohelist sibulat
 porrut
 maitserohelist

Pane herned ligunema ja suitsukoot külma veega keema. Vajadusel tükelda kooti väiksemaks, et paremini potti mahuks. Riisu vaht, lisa loorberileht ja vürtsi- ning pipraterad ja lase vähemalt pool tunnikest vaiksel tulel koodil valmida. Valmista ette köögiviljad, koori porgandid, riivi. Koori ja tükelda kaalikas parajateks tükkideks. Koori kartulid ja tükelda. Viiluta sibulad. Lisa herned potti. Mina kallasin leotusvee ära. Aga hernepaki hernepudru retseptis oli, et lisa koos leotusvedelikuga ja võibolla selles peitub mõttetera. Kuumuta pannil õli, keeruta seal sibulad porgandiga kenaks isuäratavaks, aga heledaks massiks. Lisa kaalikas otse potti, veidi aja pärast ka kartul ja pannisisu. Õngitse suitsukoot välja ja haki liha kogu pehme pekikraamiga väiksemaks. Toit ei ole mõeldud raiskamiseks, nii et tuleb ära kasutada kogu hää kraam. Maitse ja maitsesta. Ja arvesta, et viimasena lisatud purustatud küüslauk, maitseroheline ja roheline sibul ja ka porrurattad annavad veel tunnikese kindlasti seismisel supile maitset. Ma ei ole toidu tegemisel ainult soola ja musta pipra usku. Tahan ka koriandrit või paprikat või hoopis tüümiani roas tunda. Sellepärast ostan koju erinevaid maitseaineid palju. Muidugi on kõigil oma nupukas kindel koht, et mida ja millega maitsestada. Aga maitsestamine võib ka reeglivaba olla. Supp tuli paks ja magusa maitse nüansiga. Ja soojendamisel on tihke nagu purki pandud supipõhi, millele vaid kuuma vett lisada. Siis enam ei vaja lisa maitsestust. Võibolla peaks selle hernepudru valmistamise ka ette võtma. Uurisin mehelt, et miks talle niiväga hernesupp meeldib, et kas ei tüdine sellest. Vastus peitus sõjaväes, kus hernepuder pea igapäevane toit oli. Vastlateks võib muidugi ka oasuppi valmistada. Varusin ühe sama firma põldoa paki ka kappi. Aga ootan poeriiulitele ikka Veski-Mati koorimata rohelist hernest, millest saab kõige parema supi, selge puljongiga, kus herneterad plahvatavad  rikkalikus supileemes nagu kauniks ümaraks pärliks. Hernepärliks. 

Kommentaare ei ole: