Otsing sellest blogist
21. veebr 2022
Vürtsikas punase oa supp suitsukoodiga
Valge lumevall õhus, tuule kibe sakutus põskedel, libe ja lumine teekond looduses. Roidunud keha ja ergaks muutuda tahtev vaim nõuab turgutust, kosutust. Supipott ikka nädala alguses tuleb tulele panna. Kuna vastlapäeva eel on poelettidel suitsukootide valik, oli mul üks koodiotsake kappi ootele jäänud ja tuli välja mõelda supp sinna ümber. Kuivatatud kaunviljade kasutamine supis tasub ette planeerimist. Peab teadma, millal eelnevat leotust nendele teha. Aga konservoaga saab sama hea supi. Seekord vürtsika.
700g sea suitsukooti
vett
1 sibul
2 porgandit
3 kartulit
8 kirsstomatit
5 küüslauku
2 purki punaseid ube koos vedelikuga
soola
suhkrut
vürtsi- ja pipraterasid
punast paprikapulbrit
3 loorberilehte
kiluvürtsi
tšillit
Vahemere ürdisegu
õli
3 spl adžikat
3 spl tomatipastat
serveerimiseks marineeritud rohelist tšillipipart
maitserohelist
Ega midagi keerulist pole, ikka tavapärane supikeetmise alustugedele tuginev tegevuskäik. Kõigepealt tuleb liha keema panna. Lõika suitsukoot väiksemaks, mahub lihtsalt paremini kastrulisse. Vala külma vett, et liha oleks kaetud, aja keema, riisu vaht ja keera kuumus maha. Lisa loorberilehed, soola ja maitseaine variante. Koori kartulid ja tükelda väiksemaks. Puhasta ka sibul ja porgandid, riivi porgand ja tükelda sibul siiruviiruliselt, ei pea alati väga väikseks hakkima. Kuumuta pannil õli ja keeruta kerges kuumuses porgand ja sibul kuldseks. Lisa potti kõigepealt kartul, siis õliga passeeritud porgandi-sibulasegu, oad koos vedelikuga, lase madalal kuumusel neil valmida. Lisa lõpuks ka adžika ja tomatipasta või mõni kodune tomatihoidis. Maitse ja maitseta, lisa meelepäraseid vürtse, tšillit, paprikat, tasakaalusta suhkruga. Haki kirsstomatid ja purusta küüslauk, lisa viimasena see supipotti. Las minutikese keeb, siis keera kuumus välja ja lase vähemalt pool tundi maitsetel tõmmata. Tükelda seakoodi liha väiksemaks ja pane supi sisse tagasi. Serveeri maitseka marineeritud rohelise tšillipipraga. Elus peab olema värve ja vürtse ja kehasse saabub soojus ning erk mõttelõng peas hakkab kerima kera, mida valida Eesti sünnipäeva lauale.
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar