Otsing sellest blogist

23. veebr 2022

Kartulisalati mitu nägu


 Hakkame sättima. Iga peolaua traditsiooniline toit on kartulisalat. Kuidas seda keegi teeb või kuidas peres on väljakujunenud retseptid, on iga ühe enda valik ja tee. Mina olen hästi loominguline. Kord teen nii, teinekord hoopiski teistmoodi. Sageli vabalt ja vallatult, ilma näpuga kuskil retseptis rida ajamata. Aga, kui homseks tahaks kartulisalati kasvõi juba hommikuks kiluvõileiva juurde lauale sättida, peab juba täna kartulid keema panema ja ettevalmistusi tegema. Jagan ideid ja mõtteid, mis võivad olla abiks. Ehk oleme harjunud keetma suure, suure potitäie koorega kartulit, et nii nagu nimigi ütleb on ju ometi tegemist kartulisalatiga. Olivier` salatist väljakasvanud peosalat aga ei pea põhikomponendida üldse rohkelt kartulit sisaldama. Proovi teha vahel niisugune variant, kus kartulit on näiteks oluliselt vähem. Ja lisandid varieeruvad. Samuti kastmes kasuta ainult majoneesi näiteks, hapukoort lisamata. Tulevad uued maitsed ja tulemused. Aga, kui rääkida klassikalisest kartulisalatist, kus on näiteks vorst või sink sees, siis tasuks mõelda, et asendada vorst näiteks kanarulaadiga, edasi sealt minnes ahjukana liha vastu või siis hoopiski taise ahjuliha - sea vastu. Aga kindlasti jääb salat huvitav ka suitsukana või siis grillkanaga. Väga põneva maitse kartulisalatile annab näiteks ka keedetud sea- või veisekeel. Maitsed lähevad palju sügavamaks. Mulle endale meeldib väga kahe kurgi kooslus, et on nii värske kurk salatis, kui ka siis marineeritud või hapukurk. Nad mängivad kohe niisugust mõnusat maitsekat krõmpsuvat kaanonit salatis. Valge sibula võib punase sibula vastu vahetada. See ei tee heledat salatit kuidagiviisi seetõttu koledamaks. Annab just särtsu. Kas porgandi ja hernega või ainult hernega. Eks porgand annab siidist magusat pehmust. Ja hernes kahekordistab seda suhkrust maitset. Aga tasub ka proovida varianti värsket rohelist hernest kasutada. Sügavkülmutatud herned on värsked ja värvikad, minutiks keeduvette ja ongi valmis. Kui siis lihata kartulisalati variant teha, et kas siis võiks kala hoopis salatisse panna. Aastaid tagasi tuli minu retseptivaramusse kartulisalat vürtsikiluga. Ja see on kõik meie pere südamed võitnud. Kui ikka küsin, et mida teen kasvõi jõululauale, ütlevad lapsed, tee oma võrratut vürtsikilusalatit. Tõepoolest, vorsti asemel vürtsikilu, muu kõik põhimõtteliselt sama, kahe kurgi võrratu krõmps, sibul, kartul ja palju muna. Ja kilu asemel on ka heeringaga supermaitse. Munaga või munata salat. Minu meelest annab keedumuna maagilist head maitset salatitele. Alati riivin muna, kunagi ei haki. Samuti võib proovida varianti, kus munakollane eraldada valgest, valge riivida salatisse ja kollane suruda kahvliga pehmeks massiks hoopis kastmesse. Jah ja kastmed. Mäletan alati klassiõdede sünnipäevadelt, kui kööki sai appi mindud.  Meie emad ja vanaemad tegid alati salatikastme eraldi kaussi. Siis sai seda maitsestada ja parajaks timmida, soola ja suhkru, hernevedeliku või marineeritud kurgi vedeliku törtsuga, kange või magusa sinepiga. Samuti võib proovida kartulisalatit makraga teha või lausa krevettidega. Mahe ja mõnus. Aga võib ka teha täiesti uue, veidi pikantse variandi kartulisalati juustuga.

Kartulisalat juustuga

6 keedetud kartulit, 300 g kanarulaadi, 4 keedetud muna, 200g Eesti juustu, 1 pikk värske kurk, 3 marineeritud kurki, soola, pipart, majoneesi, kohvikoort, Felixi Inglise sinepit

Valmista kartulid ette. Võid salatit valmistada ka kooritud külma kartuliga. Tükelda kartul väikesteks kuubikuteks, haki kanarulaad. Riivi juust. Tee ka värske ja marineeritud kurk parajateks tükkideks. Eralda munakollased valgetest, valge munaosa riivi salatisse, kollased pane kastme kaussi. Kaste sega kokku kolmveerand osas majoneesist, pehmeks massiks tehtud munakollasest ja veerand osast kohvikoorest, maitsesta sinepi, soola, pipra ja tasakaalusta vajadusel suhkruga. Sega kaste salati ainetega ja lase maitsetel seista. Salat jääb mõnusalt pikantse maitsega.

Võrratu vürtsikilusalat

1 karp vürtsikilu, 5 keedetud muna, 1 valge sibul, 1 pikk värske kurk, 8 keedetud kartulit, 4 marineeritud kurki, majoneesi, hapukoort, soola, piprasegu, Vahemere ürte, maitserohelist, rohelist sibulat

Vürtsikilu võiks valida niisuguse laagerdunud ja klassikalise variandi, kus tuleb pea, kont ja sisikond eemaldada. See on niisugune eheda maitsega vürtsikilu. Puhasta terve karp kilu, haki väiksemaks. Tükelda keedetud kartul, haki kurgivalik, riivi muna. Haki sibul peeneks. Lisa maitse järgi majoneesi, seda kolmveerandi osas ja veerandi jagu hapukoort, maitsesta soola ja piprasegu, ürtidega, kui on sügavkülmas tilli, peterselli, või haara poest värsket. Haki ka roheline sibul. Sega salat kokku ja jäta maitsestuma. Jäta kaunistuseks mõni vürtsikilu ja üks muna, et sööjad ikka teaksid, millest salat koosneb.

Kartulisalat makraga

4 keedetud kartulit, 1 suur pakk makrat, 4 keedetud muna, 1 sibul, 1 pikk värske kurk, 1 väike purk konservherneid, majoneesi, soola, suhkrut, piprasegu, ürte

Tükelda keedetud kartul ja makra, riivi muna. Haki kurgid ja sibul väikesteks tükkideks, lisa ka nõrutatud hernekonserv, sega kaste kokku, maitse ja maitsesta. Jäta salat külmkappi tõmbama. 

Kartulisalat krevettidega ja värske rohelise hernega

1 suur karp krevette soolvees, 4 keedetud muna, 2 marineeritud kurki, 1 väike sibul, 2 keedetud kartulit, 100g külmutatud värskeid herneid, tilli, majoneesi, soola, piprasegu

Haki kartul ja kurk ning sibul. Riivi munad. Nõruta krevetikonserv, aga jäta vedelikku alles veidi, et vajadusel kasutada kastmes maitsestamiseks. Keeda minutijagu külmutatud herneid vähese soolaga keevas vees. Kurna ja ehmata korraks külma veega. Lisa salatisse majonees, palju värsket tilli, maitsesta soola ja pipra ja ürtidega. 


Nii, et hakkame sättima homseks. Jõuab veel poodi parimat kilu valima ja head rukkileiba ning salatiteks toiduained keema panna. Kaunist sinimustvalget päeva kõigile homme! Eestimaa on imeilus. 


Kommentaare ei ole: