Otsing sellest blogist

5. veebr 2022

Sealihasupp tatra ja seentega



 Mul peab ikka külmas koridoris suur potitäis mingit head suppi olema. Talviste käikude järel hea kindlad kulbitäied soojendada. Täna plaanisin teha kapsasuppi, meeles mõlkus küll puhas hapukapsasupp, aga meenus, et tahtsin ka proovida niisugust kapsasuppi, kus on nii värske kui hapukapsas koos. Jääb päris huvitav maitse. David Vseviov on kirjutanud Müürilehes lausa oodi kapsasupile. Ja tõepoolest kapsasupi variante on ju sadu. Aga, aga, täna ja juba teist korda osutus kauplusest koju tassitud hapukapsa ämber kõlbmatuks. Ei hakka nimetama tootja nime, aga kindlasti seda kapsast ma rohkem ei osta. Ja, kuna mul sea pehme ribikont juba kees, porgand ja sibul olid puhastatud, pidin välja mõtlema uue supi. Ja jälle oli mul silma jäänud üks huvitav supp tatraga. No pole ealeski isegi nõuka ajal kuskil sööklas söönud. Aga tahtsin siis ära proovida. Tegemist on lihtsa lihava supiga, kus kruup on asendatud tatraga ja lisatud nii maitseköögivilju, kui kartulit ja seeni. Retseptis oli küll nõutud toored šampinjonid, millest enne potti lisamist vesi välja aurutati ja siis õlis koos sibula ja porgandiga passeeriti. Mul tooreid šampinjone võtta polnud, aga riiulitel veel küll rikkaliku seeneaasta hoidiseid. Valisin ühe hoidise marineeritud kitsemamplite ja kukeseentega. Loputasin külma veega seened üle, et marinaadi maitset väga tunda poleks.

700g Saaremaa sea pehmet ribikonti
 vett
 2 dl tatart
 1 suur porgand
 1 suur sibul
 3 kartulit
 3 küüslauku
 200g seeni
 õli
 soola
vürtsi- ja pipraterasid
paar loorberilehte
piprasegu ürtidega
 maitserohelist

Pane ribiliha külma veega keema ja riisu hoolikalt vaht ja üleskerkinud liha mustus. Puhasta potiäär köögipaberiga, lisa vürtsi- ja pipraterad, loorberilehed, soola ja alanda kuumust, et puljongi pind vaid õrnalt väreleks. Valmista ette köögiviljad. Koori kartulid ja tükelda. Koori porgand ja riivi. Haki sibul. Kui on toored šampinjonid, siis viiluta ja pane kuivale kuumale pannile, kui vesi on seentest väljunud, lisa õli ja keeruta veidi neid pannil ja siis kalla pannile seente hulka ka riivitud porgandid ja hakitud sibul. Kõigepealt lisa suppi kartuli tükid, siis kirev pannisegu seentest, sibulast ja porgandist. Loputa pann ära ja pane pestud tatar kuivale kuumale pannile, keeruta kiiresti tatraterasid pannil ja lisa ka potti. Keeda supp valmis, maitse ja maitsesta. Lõika ribitükid väiksemaks. Lõpuks lisa purustatud küüslauk ja maitseroheline, tilli, peterselli, mida sügavkülmas leidub. Lase maitsetel tõmmata. Täitsa hea ja huvitav supp sai. Neile, kellele tatar meeldib, see supp kindlasti sümpatiseerib. 

 

Kommentaare ei ole: